GLOBUS

Donald Tramp donio odluku: Iz Amerike bi moglo biti deportovano na stotine hiljada osoba

Avaz.ba

5.9.2017

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) ukinuo je program koji je štitio gotovo 800.000 mladih, nedokumentovanih imigranata od deportacije.

Tramp je ujedno pozvao i Kongres da usvoji zakonski akt prema kojem bi neki od ilegalnih migranata mogli ostati u Americi.

Državni sekretar SAD Džef Sešns (Jeff Sessions) objavio je ovu odluku, te kazao kako je "program poznat pod skraćenicom DACA uveden tokom Obamine administracije preuređen jer je predhodni zakon donesen jednostrano, uz velike kontroverze i pravne probleme".

Administracija predhodnog predsjednika SAD Baraka (Barack) Obame usvojila je zakon prema kojem se nelegalni imigranti, koji su u Ameriku došli kao djeca, ne mogu protjerati bez dodatnih pravnih osnova.


Međutim, Tramp je taj zakon danas poništio, a posljedice ovakve odluke, upozoravaju analitičari, mogle bi biti dalekosežne po ekonomiju SAD.


Ipak, odluku mora potvrditi Kongres, a postoji mogućnost da ovo tijelo odbije zakon predložen iz Bijele kuće. Kongres ima rok od šest mjeseci da se očituje o ovom zakonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.