GLOBUS

SAD: Sporazum između Bugarske i Makedonije važan je za cijelu regiju

Fena

6.9.2017

Zamjenik savjetnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji (Hoyt Yee), nakon sastanka s potpredsjednicom vlade Bugarske i ministricom vanjskih poslova Ekaterinom Zaharievom u okviru Strateškog foruma na Bledu, čestitao je Bugarskoj na sklapanju Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji s Republikom Makedonijom i taj sporazum nazvao važnim za narode Bugarske i Makedonije, ali i za cijelu regiju, saopćeno je u utorak iz ministarstva vanjskih poslova Bugarske.

- Jedna od glavnih značajki ovog sporazuma je činjenica da je on sastavljen bez pomoći izvana, te smo mi tako pokazali da možemo riješiti probleme među nama bez posrednika - istakla je Zaharieva, prenosi bugarska novinska agencija BTA. 

Ji je kazao da se SAD nadaju da će ovaj sporazum stvoriti odgovarajuću atmosferu kako bi Makedonija unaprijedila odnose i s drugim svojim susjedima.

Potpredsjednica vlade i zamjenik pomoćnika državnog tajnika također su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u regiji, bugarskim vanjskopolitičkim inicijativama i naporima da se postigne energetska diverzifikacija na Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.