GLOBUS

Demonstracija sile: Rusi šalju 100.000 vojnika na granicu!

(Al. Ti.)

7.9.2017

Njemačke vlasti su danas saopštile da će Rusija poslati preko 100.000 vojnika na vojnu vježbu koja se ovog mjeseca održava na istočnoj granici NATO. 

"Nesporno je da je riječ o demonstraciji kapaciteta i moći Rusa. Svako ko sumnja u to samo treba da pogleda na veliki broj snaga koje učestvuju u vojnoj vježbi "Zapad", a to je preko 100.000 vojnika" , izjavila je njemačka ministrica odbrane Ursula fon der Lejen, a prenosi Rojters.

Zvanična Moskva je prethodno saopštila da će u vojnoj vježbi "Zapad", koja se održava od 14 do 20. septembra u Bjelorusiji i u ruskoj najzapadnijoj enklavi Kalinjingradu, učestvovati 13.000 ruskih i bjeloruskih vojnika.

Francuska ministrica odbrane Florens Parli (Florence Parllie) osudila je danas predstojeće vojne vježbe Rusije na granicama EU i NATO, nazivajući ih "strategijom zastrašivanja".

Parli je, na skupu ministara vanjskih poslova EU u Talinu, izjavila da je očigledno da zvanična Moskva sprovodi "namjernu strategiju demonstracije svoje vojne moći", prenosi agencija France Press.

Vojna vježba "Zapad" izazvala je nezadovoljstvo u baltičkim državama i Poljskoj, i privukla je kritike SAD i NATO zbog navodnog manjka transparentnosti, navodi AFP, podsjećajući da je, prema tvrdnjama Moskve, vježba isključivo odbrambene prirode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.