GLOBUS

Majka monstrum: Trovala svoje dijete kako bi privukla pažnju!

Avaz.ba

8.9.2017

Hou Ibara godinama je izmišljala svoje i kćerkine bolesti kojih nije bilo. Ispostavilo se da je imala Minhauzenov sindrom i da je to radila kako bi izazvala sažaljenje kod ljudi. 

Da nešto s njihovom 30-godišnjom kćerkom Houp nije kako treba, njena majka Suzan posumnjala je nakon što je ova rekla da joj se rak kostiju vratio po treći put, no medicinskih dokaza o tome nije bilo. Prije toga su zajedno plakale dok je Houp objašnjavala kakvo cvijeće želi na sahrani i da bi voljela da za vrijeme dok je pokopavaju, puste golubove.

Houpina porodica je shvatila kako su godinama živjeli u laži nakon što je njen ljekar zatražio medicinsku dokumentaciju o posljednjih osam godina liječenja, imena ljekara i informacije o terapijama na kojima je bila.

Suzan je prekopala sve fioke i ormare u kući svoje kćerke, no nije našla ništa. Zamolila je potom njenog supruga za podatke iz osiguranja koji bi potvrdili bolest i liječenje, no ničega nije bilo.

- To je bio trenutak u kojem nam se život promijenio. Drugi dan sam otišla do njenog ljekara i rekla mu da sumnjam da moja kćerka možda ima Minhauzenov sindrom - prisjetila se Suzan.

Houp danas leži u zatvoru jer je izmišljala, ne samo da je ona teško bolesna, već i njena kćerka koju je skoro ubila davajući joj zdravoj lijekove.

Ljudi s ovim sindromom skloni su da lažiraju bolest ili da sebe namjerno dovedu u stanje da im je potrebna medicinska njega i tako izazovu sentimentalnost u ljudima. Izmišljaju bolest kako bi privukli pažnju na sebe, ali ne radi materijalne koristi, već iz sažaljenja.

- Posljednjih osam godina bile su laž. Proslave koje smo organizovali kada bi pobijedila rak, i to je bila laž. Tetovaža krila na njenim leđima je isto laž. Počela sam da se pitam što je još izmislila - nastavila je Suzan svoju priču.

U to vrijeme njena unuka, Houpina najmlađa kćerka, bila je pod tretmanom zbog cistične fibroze već četiri godine. Inače, to je genetska bolest koja uzrokuje zgrušnjavanje sluzi u plućima i drugim organima što dalje proizvodi probleme s disanjem, infekcije pa čak i preuranjenu smrt.

Nakon što su razotkrili da je Houp izmislila rak kostiju, odveli su njenu kćerku na ponovno testiranje na cističnu fibrozu. Houp je tokom testiranja pokušavala da se umiješa u posao medicinskog osoblja, ali su je zaustavili. Test je bio negativan, djevojčica uopšte nije bila bolesna.

Iako nikada ranije nije plakala, Houp je tog dana počela da roni suze. Njena prevara bila je otkrivena. I stručnjaci smatraju da je plakala zbog sebe, a ne zbog svoje kćeri koju je godinama "terorisala" izmišljenom dijagnozom.

Tada je definitivno potvrđeno kako ima Minhauzenov sindrom kod kojeg roditelji lažiraju bolesti, pretjeruju s njima ili čak namjerno uzrokuju da dijete zaista bude bolesno.

Istražitelji su otkrili da je Houp svoju kćerku namjerno inficirala štetnim bakterijama koje je nabavila u laboratoriji u kojoj je radila. Takođe, sumnjaju kako je nesretnom djetetu vadila krv u tolikoj mjeri da je na kraju postala anemična.

U jednom takvom slučaju ljekar je malenoj dao terapiju protiv anemije što je rezultovalo anafilaktički šok. Srećom, ljekari su dali sve od sebe i spasli su djevojčicu.

- Ja sam monstrum, užasna majka. Lagala sam kako bih privukla pažnju - rekla je Houp novinarima CNN-a u teksaškom zatvoru. Tamo je od 2010. godine nakon što je sve priznala. Njena djeca od tada žive sa sad bivšim suprugom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.