GLOBUS

Mogerini: Važna saradnja EU i Balkana protiv terorizma

Sa sastanka u Talinu ( AFP)

(D. K.)

8.9.2017

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) istakla je važnost da EU sarađuje sa zemljama Balkana u oblasti prevencije i borbe protiv radikalizcije i terorizma.

Posebno je važno da tu saradnju imamo sa zemljama koje nisu samo kandidati za članstvo u EU, već su i dio regiona koji je zajedno sa nama više pogođen ovim fenomenom - poručila je Mogerini sa sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

Na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Talinu, kojem su danas prisustvovali i ministri zemalja kandidata, razmatrane su mjere koje se zajedno mogu preduzimati u cilju prevencije i borbe protiv radiklaizacije i terorizma.

Imali smo korisnu razmjenu mišljenja o mjerama koje možemo zajedno preduzeti počev od antiterorističkih, tehničkih mjera uključujući tu i zakonodavstvo, do mjera koje se više odnose na pitanja integracije, socijalnih i ekonomskih mogućnosti koje bi pomogle našim društvima da spriječe globalni fenomen i koji pogađa sve nas - zaključila je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Domaćin neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU, latvijski šef diplomatije Sven Mikser naglašava da u Vijeću ministara EU postoji "tradicija razmatranja važnih pitanja sa kolegama iz kandidatskih zemalja".

Moramo da se borimo protiv terorizma, radikalizma i radikalizacije. To je zajednički izazov za sve nas - rekao je Mikser.

Upozorio je da se u borbi protiv terorizma ne može očekivati "brza pobjeda", dodajući da je u pitanju "kompleksan problem" koji zahtijeva istovremenu borbu na više strana - od prevencije napada do edukacije mladih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.