GLOBUS

Sjeverna Koreja otvorila vrata ruskim turistima: "Dođite, sigurniji smo od Londona"

Pjongjang ( AFP)

(D. K.)

9.9.2017

Sjeverna Koreja otvorila je vrata ruskim turistima izdajući licencu za prvu putničku agenciju u Moskvi koja obećava "puno uranjanje" u nacionalnu kulturu i provod "sigurniji od večernje šetnje Londonom".

Nkorean.ru, ruska kompanija licencirana od sjevernokorejske vlade, nudi organizirane ture za grupe do 10 ljudi ili pojedince koji žele da upoznaju život te zemlje.

Putnici u Sjevernu Koreju moraju prije odlaska da prođu "provjeru" i uvijek da budu u pratnji vodiča koji će nadgledati "odgovarajuće ponašanje turista i garantirati njihovu sigurnost".

Fotografiranje strateških i vojnih objekata je zabranjeno, a dugotrajni razgovori s lokalnim stanovništvom "se ne preporučuju", prenosi agencija Hina.

Sjeverna Koreja od početka prošle godine provela je nuklearna ispitivanja i desetine raketnih testova, čime je značajno povećana napetost na Korejskom poluostrvu, uprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti UN.

Suočena s ekonomskim problemima, koji su otežani višestrukim sankcijama, vlada Pjongjanga želi da razvije turizam kako bi zaradila novac, prenosi agencija Reuters.

Najskuplja 15-dnevna turneja "potpunog uranjanja u kulturu Sjeverne Koreje" košta oko 1.700 eura i uključuje posjete farmi, fabrici mineralne vode, budističkom hramu, šetnje planinama...

U ponudi su i posjete brojnim muzejima posvećenim osnivaču Kim Il Sungu.

Ostale manje zahtjevne ture uključuju opuštanje na plaži, avionski šou, čak i festival piva.

Nije poznato koliko će ova putovanja biti popularna među Rusima koji više vole da posjećuju Evropu i Tajland, piše Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.