GLOBUS

Bijela kuća: Tramp i Erdoan razgovarali o regionalnoj stabilnosti

Erdoan i Tramp ( AFP)

(D. K.)

9.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarao je večeras s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) o bilateralnoj saradnji i jačanju regionalne stabilnosti, saopćila je Bijela kuća.

Tramp je u telefonskom razgovoru "istakao značaj zajedničke posvećenosti SAD i Turske u cilju jačanja regionalne stabilnosti", dodala je Bijela kuća, ne navodeći druge detalje.

Razgovor je došao u trenutku pogoršanih odnosa SAD i Turske zbog odluke američkih vlasti da naoruža kurdske borce u Siriji koji se bore protiv militanata Islamske države.

Toj odluci protive se vlasti u Ankari koje smatraju sirijske Kurde bliskim sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) označenom kao teroristička organizacija.

Turska je također od SAD zatražila izručenje bivšeg imama Fetulaha Gulena (Fethullah) kojeg smatra glavnim organizatorom neuspjelog vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Erdoan je nedavno rekao da bi trebalo, ukoliko se ukaže prilika, da se sastane s Trampom u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN, koje počinje 19. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.