GLOBUS

Irma stigla do Floride: "Najgore tek dolazi"

Avaz.ba

10.9.2017

Uragan Irma stigao je do Floride, donoseći snažne vjetrove i obilne padavine. Centar uragana pogodio je ostrva na jugu. Meteorolozi upozoravaju – najgore slijedi.  

Irma se vratila u kategoriju četiri, a prvo su pogođena ostrva na krajnjem jugu Floride, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Centar je saopštio da su na međunarodnom aerodromu "Ki Vest" (Key West) izmjereni vjetrovi brzine 80 kilometara na sat, prenose agencije.

Nivo mora se već podigao, a velika oluja se očekuje, piše BBC.

Jakom kišom pogođen je Majami Bič (Miami Beach), a nevjerovatni snimci obišli su društvene mreže.

“Najgori vjetrovi tek dolaze“ saopštio je Nacionalni meteorološki centar.

Centar uragana bi sada kako se pomjera trebalo da pogodi grad Sent Pitersburg (St. Peterbourg) na Floridi, a ukoliko nastavi da se kreće preko tople vode Meksičkog zaljeva, mogao bi da povrati snagu prije nego što ponovo udari na kopno.

Sent Pitersburg kao i Tampa nisu imali veći udar uragana gotovo sto godina. Poslije Sent Pitersburga, oluja bi pogodila mjesto Klirvoter (Clearwater) i konačno krenula u unutrašnjost sjeverozapadno ka Okali, kada obično uragani gube snagu.

Više od 170.000 domova i firmi na Floridi izgubilo je struju, a centar uragana Irma bio je oko 150 kilmetara jugistočno od Ki Vesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.