GLOBUS

Tramp na komemoraciji povodom napada 11. septembra

Avaz.ba

11.9.2017

Predsjednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) prvi put  danas će  predvoditi komemoraciju povodom godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, zajedno sa suprugom Melanijom (Melania).

Obilježavanje te godišnjice će početi minutom šutnje u Bijeloj kući, a u vrijeme kada je prvi oteti avion udario u jednu od "kula bliznakinja" Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.  

Donald i Melanija Tramp će odati počast žrtvama na memorijalnoj službi u Pentagonu, drugoj meti napada, koju će voditi ministar odbrane James Mattis (Džejms Matis) i načelnik generalštaba general Džozef Danford (Josef Danford).

Potpredsjednik Majk Pens će predstavljati američku administraciju na ceremoniji u Šanksvilu u Pensilvaniji, gdje se srušio četvrti avion.

U terorističkim napadima 11. septembra 2001. poginulo je gotovo 3.000 ljudi.

Tramp je često hvalio policajce, vatrogasce i druge koji su išli u njujorške kule da spašavaju ljude,  znajući u nekim slučajevima da vjerovatno neće izaći živi.

S druge strane, kritizirao je tadašnjeg predsjednika Džordža Buša mlađeg (George Bush) zbog načina na koji je odgovorio na napade i optuživao republikance da nisu uspjeli da zaštite Amerikance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.