GLOBUS

I dalje prijeti: Irma ide prema Alabami i Georgiji, trebat će sedmice da se utvrdi šteta

Avaz.ba

11.9.2017

Iako je Irma s uragana pete kategorije oslabila u tropsku oluju, nastavila je harati zapadnom obalom Floride dok se kreće prema Alabami i Georgiji. Ubojita oluja ostavila je iza sebe trag pustošenju kroz gotovo čitavu Floridu, trgajući krovove, poplavljujući ulice i ostavivši milione Amerikanaca bez struje. 

Najgore je možda prošlo, ali oluja i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju stanovnicima jugozapadnog SAD-a, a za zbrajanje pune štete možda će trebati i nekoliko sedmica, izvještava Fox News. Meteorolozi su jutros smanjili Irmu na kategoriju tropske oluje dok se kretala sjeverozapadnim dijelom Florida, a brzina vjetra sada iznosi oko 110 km/h.

Podsjetimo, Irma je dostigla na Floridu kao uragan četvrte kategorije u nedjelju kada je pogodila Marco Island, pri čemu je izazvala opasne poplave - tzv. storm surge. 

Oluja koja je proglašena najvećim uraganom u historiji sada se kreće brzinom od 24-32 km/h prema južnoj Georgiji i istočnoj Alabami, kamo bi trebala stići večeras ili sutra ujutro po lokalnom vremenu.

Meteorolozi očekuju da će Irma i dalje stvarati "storm surgeove", odnosno olujne nalete koji će podići more od 0.6 do 1.5 m tokom plime i poplaviti obalu Meksičkog zaljeva. 

U isto vrijeme, padavine će iznositi više od 60 cm vode, i to dok su brojni gradovi već poplavljeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.