Uništena četvrtina domova na otočju Floride

Autor: Fena
13.09.2017 10:39
A
A
A

Preliminarne procjene pokazuju da je 25 posto domova na otočju Florida Kiisa (Keys) uništeno, a da je 65 posto pretrpjelo značajna oštećenja tokom uragana Irma, koji se na ovu regiju obrušio vjetrovima jačine i do 192 kilometra na sat.

- U osnovi, svaka kuća na Kiisu je osjetila posljedice - rekao je Brok Long (Brock Long), direktor američke Savezne agencije za elementarne nepogode (FEMA), prenosi AP. 

Dok radnici popravljaju jedinu autocestu koja povezuje ove otoke, stanovnicima nekih od otoka koji su najbliži kopnu američke savezne države Floride dozvoljeno je da se vrate. Iako je skoro čitava Florida bila zahvaćena olujom veličine 645 kilometara, čini se da su Florida Kiis, gdje živi oko 70.000 ljudi, najteže pogođeni. 

Ovo područje je ostalo bez vode i struje, sve tri bolnice na otočju su zatvorene, a zalihe goriva su bile izuzetno ograničene.

Timovi za traženje i spašavanje traže one kojima je potrebna pomoć i donose zalihe vode i hrane. Zvaničnici kažu da nemaju podatke o tome koliko ljudi je ignoriralo naredbe za evakuaciju i ostalo na otočju.

Više o:

Irma