GLOBUS

Neupitna izraelska podrška kurdskoj nezavisnosti

Avaz.ba

13.9.2017

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je rano jutros da Izrael podržava osnivanje nezavisne države Kurda, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je podršku za nezavisnost Kurda izražavao i ranije. Godine 2004. on je rekao da Kurdi zaslužuju svoju posebnu državu.  

Međutim, njegovo današnje saopćenje odraz je zvanične politike Izraela uoči mogućeg referenduma o kurdskoj nezavisnosti.

I drugi izraelski zvaničnici, uključujući pokojnog predsjednika Šimona Peresa i ministra odbrane Avigdora Libermana, ranije  su također podržavali nezavisnost Kurda. 

Prije nekoliko dana  izraelska ministrica pravde Ajelet Šaked ocijenila je da "Izrael i zemlje Zapada imaju veliki interes u osnivanju države Kurdistan" i da misli da je došlo vrijeme da SAD podrži taj proces. 

I bivši izraelski zamjenik šefa armije general-major Jair Golan na skupu u Vašingtonu izrazio je podršku kurdskoj nezavisnosti i rekao da Radnička partija Kurdistana (PKK) u Turskoj nije teroristička organizacija.

- S moje lične tačke gledišta PKK nije teroristička organizacija, tako ja to vidim. Kada pogledate Iran na istoku, kada pogledate nestabilnost u regionu, stabilan i ujedinjen kurdski entitet usred močvare nije loša ideja - rekao je Golan, a njegov govor je privukao veliku pažnju medija u Vašingtonu, Turskoj i Iraku jer je PKK izvela hiljade napada na turske vojnike i civile tokom godina i zbog namjere vlade u iračkom Kurdistanu da održi referendum o nezavisnosti ovog mjeseca.  

SAD se tome protive i vrše pritisak na kurdsko rukovodstvo da odustane od plana, prenose agencije.

Međutim, Netanjahu je rekao da se Izrael protivi PKK i smatra je terorističkom grupom za razliku od Turske koja podržava terorističku organizaciju Hamas.

- Izrael se protivi terorizmu u cjelini i podržava legitimne napore kurdskog naroda da postigne svoju sopstvenu državu - rekao je on. 

Izrael se već dugo sa simpatijama odnosi prema Kurdima i prva je zemlja koja je zvanično podržala planove o glasanju na referendumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.