GLOBUS

U Australiji zabranjuju upotrebu plastičnih vrećica

Avaz.ba

13.9.2017

Vlasti na zapadu Australije odlučile su zabraniti upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica. 

Premijer Mark Mekgovan (McGowan) rekao je da zagađenje plastičnim otpadom jako šteti pticama i životinjama u marini. Prema njegovim riječima, ova odredba će stupiti na snagu do sljedećeg jula, a uvest će se i sistem kontejnera u koje će se odlagati plastične boce.

Ovo je pozitivan iskorak u osvješćivanju toga koliko plastika zagađuje okoliš - rekao je. 

Dodao je i kako zajednica i industrija već više od desetljeća rade na tome da smanje potrošnju jednokratnih plastičnih vrećica. Ipak, kako je sve do sada izostala reakcija državnih vlasti na ovaj problem, a upotreba jednokratnih vrećica raste, guverner zapadne Australije odlučio je reagirati.  

- Postoje alternative jednokratnim vrećicama i trebamo napraviti odmak od njih kako bismo svojoj djeci dali održivu budućnost - smatra Mekgovan.

Slične zabrane širom Australije

I u drugim dijelovima Australije postoje slične zabrane. Južna Australija, Tasmanija i Sjeverni teritorij, kao i Srednji teritorij već su zabranili upotrebu jednokratnih vrećica, a u Kvinlendu rade na tome da zabranu uvedu naredne godine.  

Plastične vrećice čine relativno mali dio u ukupnom zagađenju, ali su iznimno opasne za životinje u divljini koje ih mogu progutati ili se zadaviti njima.

Odluka zapadnih australskih vlasti naišla je na odobravanje čak i najvećih opskrbljivača plastičnim vrećicama, piše Independent. Neki od velikih supermarketa već su izrazili namjeru da pomognu ovu vladinu odluku tako što u svojoj ponudi više neće imati jednokratne vrećice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.