U Australiji zabranjuju upotrebu plastičnih vrećica

Avaz.ba
13.09.2017 14:12
A
A
A

Vlasti na zapadu Australije odlučile su zabraniti upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica. 

Premijer Mark Mekgovan (McGowan) rekao je da zagađenje plastičnim otpadom jako šteti pticama i životinjama u marini. Prema njegovim riječima, ova odredba će stupiti na snagu do sljedećeg jula, a uvest će se i sistem kontejnera u koje će se odlagati plastične boce.

Ovo je pozitivan iskorak u osvješćivanju toga koliko plastika zagađuje okoliš - rekao je. 

Dodao je i kako zajednica i industrija već više od desetljeća rade na tome da smanje potrošnju jednokratnih plastičnih vrećica. Ipak, kako je sve do sada izostala reakcija državnih vlasti na ovaj problem, a upotreba jednokratnih vrećica raste, guverner zapadne Australije odlučio je reagirati.  

- Postoje alternative jednokratnim vrećicama i trebamo napraviti odmak od njih kako bismo svojoj djeci dali održivu budućnost - smatra Mekgovan.

Slične zabrane širom Australije

I u drugim dijelovima Australije postoje slične zabrane. Južna Australija, Tasmanija i Sjeverni teritorij, kao i Srednji teritorij već su zabranili upotrebu jednokratnih vrećica, a u Kvinlendu rade na tome da zabranu uvedu naredne godine.  

Plastične vrećice čine relativno mali dio u ukupnom zagađenju, ali su iznimno opasne za životinje u divljini koje ih mogu progutati ili se zadaviti njima.

Odluka zapadnih australskih vlasti naišla je na odobravanje čak i najvećih opskrbljivača plastičnim vrećicama, piše Independent. Neki od velikih supermarketa već su izrazili namjeru da pomognu ovu vladinu odluku tako što u svojoj ponudi više neće imati jednokratne vrećice.