GLOBUS

Ko je spremniji za novi svjetski rat?

Avaz.ba

14.9.2017

Tenzije u vezi Sjeverne Koreje se ne smiruju. I dok režim u Pjongjangu, unatoč sankcijama, ubrzava svoj vojni program i prijeti novim nuklearnim testovima, svi čekaju kako će na to odgovoriti SAD, Rusija, Kina, Japan, Južna Koreja...

Donald Tramp (Trump) već je nekoliko puta otvoreno prijetio Sjevernoj Koreji, u Japanu je porasla prodaja skloništa za slučaj nuklearnog rata, Južna Koreja već je navikla na stanje pripravnosti i neprestane provokacije, a čak i tradicionalne Kimove saveznice - Rusija i Kina u UN-u su poduprle uvođenje novih sankcija protiv njegova režima, prenosi 24sata.hr.

Svijet je na nogama, jer sjevernokorejsko nuklearno testiranje od 3. septembra oslobodilo je snagu od 250 kilotona što je 16 puta više od atomske bombe detonirane iznad Hirošime. 
I dok neizvjesnost raste, a prijetnja rata nadvija se nad svijetom, mnogi se pitaju kakva je vojna moć zemalja uključenih u konflikt i ko bi u sukobu mogao izvući pobjedu, a ko izvući deblji kraj. 

Sjeverna Koreja

Krenimo od one oko koje se cijela priča i vrti. Zemlja ima više od milion vojnika spremnih na borbu. Na raspolaganju su im 73 podmornice, 286 helikoptera i tri ratna broda. Opremljeni su i sa 4060 tenkova što je više od bilo koje zemlje u susjedstvu. Za borbu je spremno i 545 vojnih aviona, piše Express UK. 

SAD

Velika vojna sila broji 409.000 aktivnih vojnika što je gotovo tri puta manje u odnosu na Sjevernu Koreju. Imaju 5437 helikoptera, 88 vojnih brodova i 2384 tenka što je također manje nego što ima Kim. Ono u čemu "tuku" Pjongjang su vojni avioni - Amerikanci ih imaju 1442.

Kina

Vojska ove zemlje tri puta je veća od američke. Imaju 1,6 miliona vojnika i budžet od 215 milijardi dolara godišnje. Broje više od 7000 tenkova i 2306 vojnih aviona. Vodama im mogu patrolirati 73 ratna broda i 61 podmornica.  

Rusija

Vojna supersila s 240.000 vojnika, 2700 tenkova, 1090 aviona i 854 helikoptera. Imaju i 34 ratna broda i 62 podmornice.  

Južna Koreja 

Decenije napetosti sa sjevernim susjednom Južnu Koreju natjeralo je da se razvije u respektabilnu vojnu silu. Godišnje na vojsku troše gotovo 37 milijardi dolara. Imaju 495 hiljada vojnika, a s 2418 tenkova moćniji su od Amerikanaca. Opremljeni su i s 556 zrakoplova, 23 ratna broda, 23 podmornice i 602 helikoptera.  

I dok protiv sebe očito ima respektabilnu vojnu silu, sjevernokorejski predsjednik, čini se, ne misli posustati...

Kim prkosi sankcijama 

Vijeće sigurnosti izglasalo je jednoglasno u ponedjeljak osmi paket sankcija kako bi natjerala Pjongjang da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa. 

Odgovor iz Sjeverne Koreje nisu dugo čekali:

- Usvajanje još jedne nezakonite i štetne rezolucije o sankcijama pod vodstvom SAD potvrđuje Sjevernoj Koreji da je put koji je odabrala apsolutno pravi. Sjeverna Koreja udvostručit će napore oko povećanja svoje snage kako bi zaštitila suverenitet zemlje i pravo na postojanje - saopćilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.