GLOBUS

Tramp i demokrate postigli dogovor o zaštiti mladih migranata od deportacije

Fena

14.9.2017

Dvoje visokopozicioniranih američkih demokrata su kazali da su postigli dogovor s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) o zaštiti mladih migranata od deportacije.

Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) i Čak Šumer (Chuck Schumer) su rekli da su se također dogovorili o zajedničkom radu na paketu granične sigurnosti koji ne bi uključivao Trampov predloženi zid s Meksikom, izvještava BBC.

Međutim, iz Bijele kuće su negirali da je zid isključen iz prijedloga.

Tramp je početkom ovog mjeseca ukinuo program odgođene akcije za djecu migrante (DACA), koji je uveden tokom administracije predsjednika Baraka Obame (Baracka Obama) kako bi se zaštitili od deportacije migranti koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD.

Ove mjere, koje štite gotovo 800.000 ljudi u SAD, također pružaju privremene dozvole za rad i školovanje.

Tramp je 4. septembra najavio da će ukinuti ovaj program, dajući Kongresu šest mjeseci da usvoji zamjenski plan za korisnike DACA-e.

Nakon večere u Bijeloj kući, čelnica manjine u Zastupničkom domu Nensi Pelosi i čelnik manjine u Senatu Čak Šumer  su izjavili: "Mi smo se dogovorili brzo unijeti u zakon zaštitne mehanizme DACA-e, te raditi na paketu granične sigurnosti, isključujući zid, to je prihvatljivo za obje strane".

Demokrati su više puta istakli da će blokirati svaki zakon koji sadrži finansiranje pograničnog zida, čija je izgradnja bila Trampovo predizborno obećanje.

Saopćenje Bijele kuće bilo je šturo, te se u njemu navodi samo da je održana "konstruktivna radna večera" na kojoj se razgovaralo o poreskoj reformi, graničnoj sigurnosti i DACA-i.

Portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah Sanders) kasnije je osporila tvrdnje demokrata.

- Iako se razgovaralo o DACA-i i graničnoj sigurnosti, isključivanje zida svakako nije dogovoreno - napisala je na Twitteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.