GLOBUS

Meksiko pogođen razornim potresom i uraganom Katia morao opozvati pomoć ponuđenu Teksasu

Avaz.ba

14.9.2017

Akon snažnog potresa koji je pogodio Meksiko prošlog četvrtka, vlada Meksika donijela je odluku o opozivu pomoći za američku državu Teksas pogođenu uraganom Harvi, piše CNN.

Podsjetimo, nakon uragana Harvi, vlada Meksika ponudila je hitnu pomoć državi Teksas. U međuvremenu je Meksiko pogodio potres jačine 8.1 stepeni po Richteru, ali ga je zahvatio i uragan Katia. 

Ministarstvo vanjskih poslova je u izjavi poručilo kako mora povući odluku o slanju pomoći Teksasu, u svjetlu promijenjenih okolnosti, kako bi se fokusirali na štete u svojoj državi.

Meksiko je pogodio najjači potres u zadnjih 100 godina, a sutradan i uragan Katia 

Potres koji je pogodio Meksiko bio je najjači u posljednjih 100 godina, a u njemu je poginulo 85 osoba. Već sljedećeg dana, dok su spasioci još tražili preživjele u ruševinama zgrada, Meksiko je pogodio uragan Katia.

Uragan je uzrokovao klizišta koja su ubila dvije osobe.

- S obzirom na ovu situaciju, vlada Meksika će preusmjeriti svu raspoloživu logistiku obiteljima i zajednicama pogođenima u Meksiku te je informirala vladu Teksasa i SAD-a kako, nažalost, neće moći pružiti ponuđenu pomoć Teksasu pogođenom uraganom Harvi - stoji u izjavi Ministarstva vanjskih poslova.

Vlada Meksika je u Teksas planirala poslati 25 prikolica s namirnicama, 300 kreveta, devet generatora, opremu za pročišćavanje vode, tri mobilne kuhinje te radijsku i satelitsku opremu za osoblje na terenu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.