GLOBUS

Uragan Maks oslabio kod obala meksičkih ljetovališta

Fena

15.9.2017

Uragan Maks (Max) u četvrtak navečer je  proglašen tropskom olujom, nakon što je pogodio regiju u kojoj se nalaze popularne turističke destinacije poput Akapulka (Acapulca), Zihuatanejo i Ikstapa (Ixtapa).

Intenzitet vjetrova koje je nosio Maks u četvrtak navečer smanjio se na 113 kilometara na sat, a oluja se nalazila oko 129 kilometara istočno od Akapulka, saopćeno je iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) na Floridi. 

Očekuje se da će oluja nastaviti drastično slabiti dok se kreće kopnom preko južnog Meksika i vjerovatno će oslabiti na tropsku depresiju.

Iz ovog centra ipak upozoravaju na mogućnost obilnih kiša i poplava u obalnim saveznim državama Gerero (Guerrero) i Oakaka (Oaxaca). 

U državi Gerero (Guerrero) Maks bi mogao donijeti čak 51 cm kiše na obalnim područjima, kazali su iz NHC-a, čime bi mogao izazvati bujične poplave i klizišta.

U međuvremenu se u četvrtak na Pacifiku formirala tropska oluja Norma. Ova oluja, koja se trenutno nalazi 579 kilometara južno od Kabo (Cabo) San Lukasa (Lucasa), na južnom kraju poluotoka Baha Kalifornija (Baja California), mogla bi do petka navečer postati uragan, rečeno je iz NHC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.