GLOBUS

Merkel: Putinov prijedlog nedovoljan za ublažavanje sankcija

Srna

16.9.2017

Njemački kancelar Angela Merkel smatra da su prijedlozi ruskog predsjednika Vladimira Putina o raspoređenju mirovnih snaga UN u Donbasu interesantni, ali da ne stvaraju osnovu za ublažavanje sankcija Rusiji.

- Treba ostvariti značajan napredak u ustanovljavanju prekida vatre, ali nažalost, mi to do sada nismo primijetili. Mislim da je Putinov prijedlog da se za u zaštitu posmatrača OEBS-a uključe mirovne snage interesantan - rekla je Merkel. 

Ona je istakla da je prije nekoliko dana razgovarala sa Putinom, te da bi snage UN trebalo da imaju pristup svim lokacijama na kojima se nalaze posmatrači OEBS-a.

- Treba raditi u tom pravcu, ali to su to samo izdanci koji ne daju osnovu za ublažavanje sankcija Moskvi - kaže Merkel.

Ona je istovremeno napomenula da nije saglasna sa mišljenjem lidera Slobodne demokratske partije Kristijanom Lindnerom koji je predložio odustajanje od razgovora o Krimu i da se radi na gradnji odnosa sa Rusijom bez "krimskog pitanja".

- Imam drugačiji stav o Krimu - dodaje Merkel, koja je ranije tvrdila da prisajedinjenje tog regiona Rusiji nije u skladu sa međunarodnim pravom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.