GLOBUS

U Njujorku počinje zasjedanje Generalne skupštine UN-a: Svijet traži rješenje za trajni mir

Piše: Erol AVDOVIĆ

18.9.2017

Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD

Ovogodišnje 72. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) počinje danas u Njujorku, uz prisustvo šefova država i vlada iz 193 zemlje članice Svjetske organizacije. Ovog puta, Generalna skupština radit će uz simbolični moto brige o čovjeku: “Fokus na ljudima: borba za mir i dostojan život za sve na održivoj planeti” – zvanična je tema ovog najvećeg planetarnog zasjedanja.

Lajčak predsjednik

Uoči zasjedanja uvodne govore održali su novi predsjednik 72. zasjedanja Miroslav Lajčak i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), koji je rekao da se svijet danas suočava sa strašnim prijetnjama.  

Od proliferacije atomskog naoružanja i globalnog terorizma, pa sve do klimatskih promjena i raznih nejednakosti, kao i još neiskorijenjenim ekstremnim siromaštvom, sav taj spektar međunarodnih problema proizvodi nove sukobe i ratove u svijetu. Stoga se, rekao je Guteres, UN 21. stoljeća mora “adaptirati i dostaviti” ono što je do sada obećavao.

Lajčak je najavio da će na ovom zasjedanju biti riječi o prvom međunarodnom dogovoru o migracijama, što je od presudnog značaja zbog izbjegličke krize poput one u Mijanmaru. No, to bi moglo imati utjecaja za sve one koji kao svoju posljednju destinaciju vide neku zemlju na Zapadu.

Trampov nastup

Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a prvi je međunarodni multilateralni poligon na kojem već sutra svoj prvi takav javni nastup na međunarodnoj pozornici ima američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Njujork će biti mjesto prvog zvaničnog, ograničenog skoro samo na protokol susreta Antonija Guteresa s američkim predsjednikom, jer Tramp je do sada otvoreno eskivirao očekivani sastanak s novim generalnim sekretarom UN-a, koji se tradicionalno održava u Bijeloj kući već prvih mjeseci od stupanja na tu dužnost.

Tramp je inače veliki kritičar načina poslovanja glomazne UN-ove birokratije. Pod pokroviteljstvom američkog predsjednika, narednih dana bit će održana velika multilateralna diskusija o reformama UN-a.

Čovićevo obraćanje u srijedu  

Zvaničnu delegaciju BiH na Generalnoj skupštini od 17. do 21. septembra predvodit će predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović. On će u Njujorku prvo imati posebno pripremljene bilateralne sastanke, a u srijedu, 20. septembra, Čović bi, prema satnici UN-a, trebao održati svoje službeno obraćanje Generalnoj skupštini. U delegaciji BiH u Njujorku su i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak te nekoliko savjetnika iz kabineta sva tri člana Predsjedništva BiH.

Saobraćajni haos i 2.000 novinara

Oko Staklene palače naroda na Istriveru ponovo su tone cementnih barikada i kamiona s pijeskom spremnih da u svako doba, ako to nalaže situacija, istresu svoj teret i na taj način zatvore glavne prometnice oko UN-a. Zbog izmijenjenog režima saobraćaja, prema kojem prednost ima veliki broj motoriziranih državničkih kolona koje hitaju ka UN-u, otežano je kretanje čak i pješacima, koji moraju prolaziti kroz pojačane policijske i kontrole osiguranja UN-a. Za praćenje Skupštine ove godine akreditirano je više od 2.000 novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.