GLOBUS

Tramp: Uništiću Sjevernu Koreju, Iran je korumpirana diktatura

AFP. Tramp na Generalnoj skupštini UN

R.B.

19.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) predstavio je svoju viziju svjetskog poretka, koji se temelji na jakim "suverenim narodima", a ne na multilateralnim savezima.

Tramp je danas prvi put govorio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

"Shvatamo da je u interesu svih da traže budućnost, u kojoj sve države mogu biti suverene, prosperitetne i sigurne", kazao je američki predsjednik.

Dodao je da ne želi konflikt i sukobe, kao i da je Amerika vođena ishodima i rezultatima, a ne ideologijom, te poručio da "Amerika nije samo govorila u UN".

"Naši su građani platili visoku cijenu da bi odbranili svoju i slobodu mnogih naroda koji su zastupljeni u ovoj velikoj dvorani", rekao je Tramp, prenosi AFP.

Predsjednik SAD poručio je da će slomiti "radikalni islamski terorizam" i da su "otpadnički režimi pretnja svijetu“.

“Oni pomažu raširenim terorističkim mrežama. To su Sjeverna Koreja i Iran. Protivnicima SAD poručujem da će naša vojska postati jača nego ikada u jistoriji“, rekao je Tramp u prilično oštrom govoru. 

Poručio je i da će SAD "zauvijek biti prijatelj svijeta, posebno saveznika", ali da su "Amerikanci primarna obaveza".

Ako Amerika bude ugrožena!

"Svi odgovorni lideri imaju obavezu da služe svojim građanima. Više ne možemo biti korišteni ili ulaziti u jednostrane sporazume gde ništa ne dobijamo zauzvrat", rekao je Tramp.

Opisujući Iran rekao je da je to "korumpirana diktatura", a nuklearni sporazum s tom zemljom "sramotnim".

Očekivano, još jedna država našla se na udaru Trampa tokom govora u UN. Sjevernu Koreju obećao je "uništiti, ako ne popusti". 

Izrazio je ogorčenost na "bilo kakvu trgovinu sa Pjongjangom (Pyongyang)", a sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una (Jong Un) nazvao je "raketnim čovjekom na samoubilačkom zadatku".

“Neki dijelovi svijeta idu dođavola. Ako Amerika bude ugrožena, nećemo imati drugog izbora nego da potpuno uništimo Sjevernu Koreju. Vrijeme je da svi zajedno radimo da izolujemo Kima sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem. Suverene države moraju da budu osnova svjetskog poretka. Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu, od Ukrajine do Južnog kineskog mora. Očekujem da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država“, zaključio je Tramp.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.