GLOBUS

Rusija pozvala SAD da prestanu ometati borbu protiv "Islamske države"

Srna

19.9.2017

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je koaliciju predvođenu vojskom SAD da ne ometa akcije snaga sirijske Vlade u borbi protiv terorizma, izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov.           

On je rekao da, što je bliži kraj "Islamske države" u Siriji, to se jasnije vidi ko se, zapravo, bori protiv terorizma, a ko glumi takvu borbu u posljednje tri godine.

"Ukoliko koalicija ne želi da se bori protiv terorizma u Siriji, treba da se skloni s puta onima koji to kontinuirano i efikasno rade", izjavio je Konašenko.

Konašenko je rekao da su, prema izvještajima sirijskih komandanata, najozbiljniji kontranapadi i bombardovanje snaga sirijske Vlade izvršeno sa sjevera, gdje su smještene snage sirijske opozicije i američke specijalne jedinice. 

CNN je izvijestio da ove snage "pružaju medicinsku pomoć militantima, umjesto da učestvuju u operaciji oslobađanja sirijskog grada Rake", prenio je TASS.

"U posljednja 24 časa, snage sirijske Vlade su, uz podršku ruskog vojnog vazduhoplovstva, prešle Eufrat i nastavile da osvajaju teritoriju istočno od Deir ez Zora i oslobodile područje od više od 60 kilometara kvadratnih na lijevoj obali Eufrata, uprkos snažnom otporu militanata 'Islamske države'", zaključio je Konašenko. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.