GLOBUS

Austrijanci potvrdili: Ubijen Srbijanac kidnapovan u Libiji 2015.

Avaz.ba

19.9.2017

Dalibor S. (40), Austrijanac srbijanskog porijekla, kidnapovan je 6. marta 2015. godine u Libiji. Na osnovu novih dokaza potvrđeno je da je on pogubljen tri mjeseca nakon otmice, kako se do sada samo nagađalo. 

Austrijske vlasti do sada nisu imale potvrdu, ali nakon pronalaska i analize sadržaja laptopa koji je pripadao džihadistima, definitivno je utvrđeno da su Dalibor S. i još osam radnika naftne kompanije pogubljeni. 


Prema sadašnjim podacima iz arapskih medija i internet foruma, Dalibor S. je ubijen tri mjeseca nakon otmice, neposredno prije nego što su teroristi poraženi i protjerani od strane konkurentskih mudžahedina.

- Predstoji težak i dugotrajan proces identifikacije i izvlačenja tijela iz Libije - rekao je Tomas Šnel iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dalibor S. iz Linca, radio je kao menadžer malteško-austrijske firme. On je upravljao jednim od najvećih libijskih naftnih nalazišta, Al-Gani, u centralnoj Libiji, sve do 6. marta 2015, kada je otet sa još osam radnika.

Dalibor je otac dvoje djece. Sa porodicom je razgovarao dva sata prije napada džihadista na naftno polje. Bio je podoficir austrijskih oružanih snaga i pripadnik mirovnih snaga na području bivše Jugoslavije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.