GLOBUS

Dragan Čović na Trampovom prijemu

Dnevni list/Avaz.ba

20.9.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sudjelovao je na sastanku na visokoj razini o reformi Ujedinjenih naroda, kojim je predsjedavao Donald Tramp (Trump), predsjednik SAD, piše Dnevni list


Prije početka samog sastanka upriličeno je zajedničko fotografiranje šefova izaslanstva. Na sastnaku se raspravljalo o reformi Povjerenstva UN, revitalizaciji Generalne skupštine, te o reformi Vijeća sigurnosti.


Cilj revitalizacije Generalne skupštine je jačanje njene uloge i autoriteta, kao najvažnijeg tijela UN, i u okviru toga, unapređenja radnih metoda i Skupštine i Ureda predsjednika Skupštine.


Dr. Čović podržao je reafirmaciju njene uloge i autoriteta u globalnim pitanjima koja se tiču međunarodne zajednice, kako je to i navedeno u Povelji UN.


Pitanje reforme Vijeća sigurnosti, kao jednog od ključnih tijela UN, aktuelno je već dugi niz godina, budući da se njegova temeljna struktura i način rada nisu suštinski mijenjali još od njegovog osnivanja.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH pružio je podršku reformi Vijeća sigurnosti na temelju postizanja najvećeg mogućeg konsenzusa u Generalnoj skupštini.


Na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Čović održao je i niz bilateralnih susreta s predsjednicima drugih država.


Čović je sudjelovao i na prijemu za šefove država i vlada povodom otvaranja Generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u organizaciji generalnog sekretara UN-a, te na otvaranju Generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.


Prisustvovao je i na prijemu Evropske unije, čiji su domaćini Donald Task (Tusk), predsjednik Evropskog vijeća, Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije, Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.


Također, prisustvovao je prijemu predsjednika SAD Donalda Taumpa, povodom 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.


Čović će se danas obratiti na Generalnoj debati 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, nakon čega će u večernjim satima prisustvovati večeri lidera zapadnog Balkana, koju priređuje Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, piše Dnevni list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.