GLOBUS

Van der Bellen: Trampov govor je objava rata EU

Srna

20.9.2017

Predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen) kritikovao je američkog kolegu Donalda Trampa (Trump) zbog govora na Generalnoj skupštini UN, ocijenivši da je riječ o objavi rata EU.

On je novinarima u Njujorku rekao da je zabrinut zbog "retrogradnog naglašavanja nacionalnih država" u Trampovom govoru, prenose agencije.

"To ponovno buđenje nacija nije ništa drugo nego objava rata EU", istakao je Van der Belen, koji je u Njujorku predvodio delegaciju Austrije, u kojoj je i šef diplomatije Sebastijan Kurc (Kurz).

Van der Belen je istakao da evropske države moraju da se suprotstave takvim zahtjevima, jer zajedno postižu više nego kada bi svaka radila za sebe. 

"Ako bih pakosno formulisao, rekao bih da je to bio predizborni govor koji je bio namijenjen njegovim glasačima u provinciji, a ne format koji se očekivao kao obraćanje pred više od 190 šefova država i vlada u UN", rekao je Van der Belen.

On je dodao da je razočaran Trampovim govorom i da svi njegovi sagovornici iz Evrope smatraju da se Iran u potpunosti pridržava Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 2015. godine. 

"Iran je partner koji poštuje Sporazum i taj utisak imam i iz razgovora sa predsjednikom te zemlje Hasanom Rohanijem. 

"I predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) dijeli taj stav", naglasio je šef austrijske države.

On je istakao da Tramp i njegova administracija nemaju nikakav dokaz da Iran krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.