GLOBUS

Kako će izgledati ruski tenkovi za 15 godina

Avaz.ba

21.9.2017

Način ratovanja se znatno izmjenio tokom proteklih decenija. Većinu taktičkih zadataka izvršavaju avijacija i precizno oružje poput krstarećih i navođenih raketa. Pojedini ruski vojni eksperti čak pretpostavljaju da su tenkovi rudiment iz 20. vijeka i da će kroz 50 godina oni potpuno nestati sa bojnog polja zajedno sa pješadijom i teškom oklopnom tehnikom.


Ruski generali se, međutim, ne slažu sa takvom procjenom.

General Dmitrij Bulgakov, zamjenik ministra odbrane Rusije, izjavio je da su borbena dejstva u Siriji pokazala da i pored izuzetno velike moći i dostignuća taktičkih bombardera i krstarećih raketa pobjedu u potpunosti mogu obezbjediti samo kopnene trupe.

- Tenkovi će i dalje biti jedna od najvažnijih vrsta naoružanja u savremenom ratu, jer se o uspjehu neke operacije može govoriti tek kada su strateški položaji zauzeti i zadržani - rekao je general Bulgakov, istakavši da je oklopna tehnika i dalje jedino oružje koje armiji pruža mogućnost da štiti vojnike neposredno u trenutku napada.

Program modernizacije ruskog naoružanja trajaće do 2030. godine, tako da će tenkovi koje Rusija danas pravi braniti zemlju kroz 15 godina. Šta može očekivati ruska armija?

Za početak, ove godine se pojavio jedan novitet. U pitanju je novo borbeno vozilo za podršku tenkova "Terminator". "Terminator" je teško naoružan, ima debio oklop koji mu omogućava da opstane u uličnim borbama na bliskom rastojanju. Nosi 4 raketna lansera 9M120 "Ataka", dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm, dva bacača granata AG-17D i jedan dvocjevni mitraljez kalibra 7,62 mm, piše Ruska riječ.

Ovo borbeno vozilo je prošlo mnoga testiranja kod kuće, a imalo je i vatreno krštenje u borbi protiv terorista "Islamske države" u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.