GLOBUS

Abas u Njujorku razgovarao sa svjetskim liderima o mirovnim pregovorima

Foto AFP

Fena

21.9.2017

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) i članovi njegove delegacije otputovali su iz Njujorka nekoliko sati nakon što je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a zatražio da ispravi nepravdu nametnutu palestinskom narodu.

Abas je pozvao države članice da isprave dugu nepravdu učinjenu palestinskom narodu od Balfourove deklaracije prije 100 godina sve do danas i prepoznaju Palestinu kao državu s punim članstvom u UN-u, prenosi WAFA. 

Na marginama zasjedanja u UN-u, Abbas se sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (Trump), egipatskim predsjednikom Abdul-Fatah el-Sisijem, jordanskim kraljem Abdullahom II, predsjednikom Paname Huanom Karlosom Varelom (Juan Carlos), turskim predsjednik Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan)m brazilskim predsjednikom Mičelom Temerom (Michel)...

Abas je razgovarao o zajedničkim poslovima s tim čelnicima i cjelokupnoj situaciji u Palestini, uključujući napore za oživljavanje mirovnih pregovora s izraelskom stranom.

Abas je zahvalio Trampu na prilici za četvrti sastanak tokom prve godine Trampovog mandata, istaknuvši da to dokazuje njegovu ozbiljnost da postigne sporazum stoljeća na Bliskom istoku tokom ove godine ili narednih mjeseci. 

Abas je izrazio uvjerenost u Trampovu namjeru da postigne mir na Biskom istoku, što, kako je kazao, palestinskom rukovodstvu daje garanciju da će biti postignut istinski mir s Izraelcima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.