GLOBUS

Desetine hiljada Francuza protestuju protiv Makronovih reformi zakona o radu

R.B.

21.9.2017

Desetine hiljada Francuza protestvuju danas protiv reformi zakona o radu, predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuele Macron),  nadajući se da će pritiskom uvjeriti predsjednika da povuče zakon prije njegovog stupanja na snagu.

Početne brojke sugerisale su da je izlaznost niža od prošle sedmice, međutim, hiljade ljudi pridružile su se prvim velikim uličnim protestima koje su organizovali sindikati od kada je Makron izabran u maju.  

"Ono što je važno danas, a i za sedmice koje dolaze, jeste da se pokret povećava", rekao je Filipe Martinez (Philippe Martinez), šef CGT sindikata, koji ima komunističku pozadinu. 

Međutim, Makron je poručio da njegova vlada neće ugroziti reforme koje kompanijama olakšavaju zapošljavanje i otpuštanje, prenosi AFP.

"Demokratija se ne dešava na ulici", rekao je Makron u srijedu u Njujorku.

Ubrzane reforme dizajnirane su da pruže poslodavcima više fleksibilnosti da pregovaraju o platama i uslovima sa svojim radnicima, a istovremeno smanjuju troškove otpuštanja osoblja. 

Javno mnijenje je podeljeno, prema nedavnoj anketi BVA, a većina smatra da će reforme podići konkurentnost Francuske, ali da neće poboljšati uslove rada zaposlenih. 

Makron tvrdi da će promjene smanjiti visoku nezaposlenost od 9,5 posto, a njegov stav podržava Međunarodni monetarni fond.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.