GLOBUS

UN odobrio formiranje istražnog tima za ratne zločine u Iraku

Srna

21.9.2017

Vijeće sigurnosti UN odobrilo je formiranje istražnog tima UN, koji će skupljati dokaze o djelima militanata "Islamske države" u Iraku, a koja se mogu okarakterisati kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid, saopšteno je iz UN.

U saopštenju se navodi da je Vijeće sigurnosti UN jednoglasno prihvatilo prijedlog rezolucije Velike Britanije, predložen nakon nekoliko mjeseci pregovora sa Irakom, u kojem se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Guteres) zahtijeva da oformi tim koji će "podržati domaće napore da militanti snose odgovornost". 

Iz UN navode da će se dokazi koristiti u zavisnosti od dogovora sa Vladom Iraka, "od slučaja do slučaja".

Stručnjaci UN su u junu izjavili da je prošle godine "Islamska država" počinila genocid nad Jezidima u Siriji i Iraku, u namjeri da unište manjinsku vjersku zajednicu ubijanjem, seksualnim porobljavanjem i drugim vidovima zločina.

Advokat za ljudska prava Amal Kluni i pripadnica Jezida Nadia Murad, koju su u Mosulu silovali militanti "Islamske države", odavno pozivaju vlasti u Iraku da dozvole istražiocima UN da pomognu u istrazi o zločinima. 

Pomoć UN je prošlog mjeseca zatražio ministar vanjskih poslova Iraka Ibrahim el-DŽafari u zvaničnom pismu Vijeću sigurnosti UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.