GLOBUS

SAD uvode sankcije firmama koje posluju sa Sjevernom Korejom, Evropska unija prati

Donald Trump

(D. K.)

21.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) danas je potpisao izvršnu uredbu kojom se SAD omogućava da uvedu sankcije pojedinačnim kompanijama i institucijama koje finansiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Naša nova izvršna uredba presjeći će izvore prihoda iz kojih se finansiraju napori Sjeverne Koreje u razvijanju najsmrtonosnijeg oružja koje je poznato čovječanstvu - rekao je Tramp novinarima, uoči radnog ručka s liderima Japana i Južne Koreje, prenosi Reuters.

Kako je istakao, "tolerancija prema toj sramnoj praksi mora se smjesta okončati".

Tramp je naveo da su među industrijama protiv kojih bi SAD mogle da preduzmu sankcije tekstilna, industrija ribarstva i informacionih tehnologija, kao i proizvodne industrije.

Dok AFP ocjenjuje da su nove sankcije SAD prvi korak ka mogućim kaznenim mjerama protiv kineskih i drugih firmi, AP navodi da je Tramp danas pozdravio kinesku centralnu banku zbog, kako je rekao, poteza kojim je spriječila svoje banke da trguju sa Sjevernom Korejom.

Tramp je potpisao izvršnu uredbu koja omogućava sankcije protiv "pojedinaca i kompanija koje finansiraju i posreduju u trgovini sa Sjevernom Korejom", a to bi moglo da dramatično pojača ekonomski pritisak na režim Pjongjanga, zaključuje francuska agencija.

Ambasadori EU postigli su inicijalni sporazum o uvođenju dodatnih ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji, saopćili su danas zvaničnici i diplomate.

- Komitet za politiku i sigurnost koji okuplja ambasadore EU danas je dogovorio paket novih autonomnih mjera - rekao je zvaničnik EU, prenosi Reuters.

- Oko osam novih zvaničnika Sjeverne Koreje trebalo bi da budu dodati na spisak sankcija EU - kazao je jedan evropski diplomata.

Odluku o novim sankcijama najvjerovatnije će donijeti ministri vanjskih poslova EU na sljedećem redovnom sastanku 16. oktobra, navodi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.