GLOBUS

BBC: Poslije Bregzita, svijet dobija i Kregzit

Avaz.ba

22.9.2017

Kurdski glasači u sjevernim dijelovima Iraka pripremaju se za glasanje na referendumu za nezavisnost, koji je zakazan za ponedjeljak.

U tom dijelu Iraka živi šest miliona, on se smatra regionom Kurda i tamo već postoji njihova lokalna vlada, objašnjava BBC.


Odbaci ili odgodi

Ali sada, nakon dugogodišnje historije "brutalne represije" prema tamošnjim Kurdima, oni žele da postanu nezavisna država, navodi još BBC.

Međutim, irački zvaničnici, susjedne zemlje i zapadni lideri smatraju da taj referendum treba da se odbaci ili bar odgodi.

Irački parlament  odbacio je održavanje referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. Parlament je istovremeno dao ovlaštenja iračkom premijeru Hajderu el-Abadiju da preduzme sve mjere da bi sačuvao jedinstvo Iraka.

Najoštriji u osudi namjere iračkih Kurda dolaze iz Turske. Turski parlament održat će hitnu sjednicu u okviru pojačavanja pritiska na iračke Kurde da odustanu od referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. Mediji navode da će poslanici glasati o obnavljanju dozvole vojsci da interveniraju u Iraku. Trenutni mandat ističe sljedećeg mjeseca.

Turska vlada sutra će razmatrati odgovore na referendum.

Tamošnji ministar vanjskih poslova je ranije izjavio da će namjere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti dovesti do građanskog rata.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u junu oštro kritizirao najavljeni referendum, nazivajći ga "greškom i prijetnjom" po teritorijalni integritet Iraka.

- Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka - izjavio je portparol Erdoana, Ibrahim Klin, demantirajući da postoje bilo kakve loše namjere prema Kurdima.

Telefonski razgovor

SAD su, također, krajem avgusta zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona. Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) uputio je nedavno taj zahtjev tokom telefonskog razgovora s predsjednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrinutost da će referendum skrenuti pažnju s "urgentnijih prioriteta" kao što je poraz ekstremista Islamske države. SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.