GLOBUS

Vučić čestitao Merkel: Srbija ostaje partner i saveznik Njemačke

Avaz.ba

25.9.2017

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je iskrene i srdačne čestitke kancelarki Savezne Republike Njemačke Angeli Merkel na izbornoj pobjedi.

"Dozvolite mi da Vas uvjerim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Njemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbjednost svih građana starog kontinenta", ističe se u čestitki predsjednika Vučića.

Vučić je napomenuo da je Merkel još jednom pokazala čeličnu odlučnost da vodi svoju zemlju i građane na putu ka boljoj i svetlijoj budućnosti, prenose srbijanski mediji. 

"Veliki lideri poznaju se po svojim djelima, koja su rezultat marljivosti, odanosti i posvećenosti poslu kojim se bave. Podržani od strane onih koji su im odani i u teškim trenucima, postaju jači i još odlučniji da osvoje bitku za napredak i prosperitet", navodi se u Vučićevoj čestitki Merkelovoj.

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel pobjednici su parlamentarnih izbora, na kojima su, prema preliminarnim rezultatima, osvojili 33 posto glasova.

Merkel je izjavila da neće žuriti da formira novu vladu. 

Da bi i četvrti uzastopni put postala kancelar, njoj je potrebno da nađe koalicione partnere među ostalim parlamentarnim strankama, kako bi osigurala većinu u Bundestagu. 

Demohrišćani su, i pored pobjede, zabilježili rezultat za osam procentnih poena slabiji nego na prethodnim izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.