GLOBUS

Haški tribunal posljednji put otvoren za javnost

Avaz.ba

25.9.2017

Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju bit će zatvoren krajem ove godine, a jučer ga je posjetilo više od 900 građana i medija.

Bila je to posljednja prilika da se pogleda unutrašnjost ad hoc suda, koji 31. decembra zvanično prestaje s radom. 

Tokom "Otvorenog dana" Trbinala, posjetioci su obišli sudnice, prisustvovali su projekcijama najnovijih dokumentarnih produkcija Tribunala i pregledali izložene artefakte iz njegovih arhiva, saopćio je Tribunal.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju prvi je sud za ratne zločine koji su kreirali Ujedinjene narodi i prvi međunarodni tribunal od Ninberškog i Tokijskog procesa. 

Tokom 24 godine rada, kako je saopćeno, Haški tribunal je napravio značajne korake u nastojanju da se privedu pravdi odgovorni počinioci najtežih zločina, kao što su ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid. 

Predsjednik Mehanizma, sudija Teodor Meron (Theodor), posjetiocima je tokom uvodnog izlaganja predstavio pregled mandata Mehanizma i važnih inovacija u njegovoj organizacionoj strukturi i praksi.

Posebno je napomenuo da, iako Mehanizam mora nastaviti rad Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ, “Mehanizam će također nastaviti da pronalazi nove i efikasne načine rada". 

- Mehanizam mora uvoditi inovacije, mora uključiti najbolju praksu i mora nastaviti rad na tome da naučene lekcije budu lako dostupne kako bi pomogao da se nasleđa MKSR i MKSJ, koja su od ključne važnosti, nastave u borbi ka okončanju nekažnjivosti za međunarodne zločine - poručio je Meron.  
 

Prema njegovim riječima, mnogo toga još treba uraditi širom svijeta, da bi se osigurala pobjeda nekažnjivosti. 

Posjetu građana "Otvoreni dan" organizirala je općina Hag, kako bi tamošnjoj javnosti dala mogućnost da sazna više o svakodnevnim funkcijama i ciljevima ove institucije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.