GLOBUS

Irak i Turska vojnim vježbama odgovorili na referendum Kurdistana

Fena

26.9.2017

Irački vojnici stigli su u Tursku u ponedjeljak naveče kako bi se pridružili vojnoj vježbi na tursko-iračkoj granici, saopćeno je iz Oružanih snaga Turske.

Irački vojnici pridružiti će se trećoj fazi vježbe koja će početi u utorak na graničnom prijelazu Habur na tursko-iračkoj granici u okrugu Silopi u pokrajini Sirnak, navodi se u saopćenju, prenose agencije. 

U Tursku je avionom AC 130 doputovalo 25 iračkih vojnika nakon čega su ih turska vojna vozila prevezla u okrug Silopi, kazao je izvor iz turske vojske.

Turska je ovu vježbu počela prije sedmicu dana kao demonstraciju sile regionalnoj vladi iračkih Kurda koja je u ponedjeljak održala referendum o nezavisnosti poluautonomne kurdske regije u Iraku. 

Irak, Turska, Iran i Sjedinjene Američke Države izrazile su protivljenje referendumu, kazavši da bi on mogao ugroziti integritet Iraka i dodatno destabilizirati ovu regiju.

Turske oružane snage izvode vojnu vježbu u blizini tursko-iračke granice od 18. septembra uz učešće tenkova i teških vojnih vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.