GLOBUS

Iranski Kurdi na ulicama u znak podrške referendumu u Iraku

Avaz.ba

26.9.2017

Hiljade iranskih Kurda izašlo je na ulice nekoliko iranskih gradova u znak podrške referendumu o nezavisnosti od Iraka, koji su organizovali irački Kurdi.

Na snimcima koje su iranski Kurdi postavili na društvenim mrežama, vide se demonstranti koji su sinoć mahali osvjetljenim mobilnim telefonima i pjevali u znak podrške iračkim Kurdima.

Skupovi podrške održani su u Banehu, Saghezu i Sanandadžu.

Iranska televizija prenijela je vijest o skupovima, što je rijedak slučaj u toj zemlji, prenose svjetske agencije.

Iran i Turska zabrinuti su da bi referendum iračkih Kurda mogao da raspali separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dvije zemlje. 

Vlasti u Teheranu okarakterisale su referendum kao "pogrešno glasanje u pogrešno vrijeme" i ponovile svoju podršku teritorijalnom integritetu Iraka.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zaprijetio je vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti. 

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje "preživljavanja", prenosi B92.

I sirijska vlada protivi se autonomiji sirijskih Kurda u svojoj zemlji, mada sirijski Kurdi ističu da njihov cilj nije nezavisnost već ostanak u decentralizovanoj Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.