GLOBUS

AfD već ostao bez jednog zastupnika u Bundestagu

Fena

26.9.2017

Frauke Petri (Petry), kopredsjedavajuća ultradesničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), u utorak je najavila da će napustiti ovu stranku, nakon što je AfD prvi put uspjela ući u njemački parlament.

Petri je novinarima novinarima, da je bilo "jasno" da će uslijediti njeno povlačenje iz AfD-a ne precizirajući tačan datum.

Ovaj potez uslijedio je kratko nakon njene iznenadne odluke da se ne pridruži parlamentarnoj grupi AfD-a u kulminaciji unutarstranačkog razdora koji traje već duže vrijeme. 

Nekoliko vodećih političara iz AfD-a je pozdravilo Petrinu odluku da postane nezavisni poslanik u Bundestagu.

Unatoč izražavanju sve glasnijih kritika prema stranačkim kolegama zbog rasno provokativnih komentara tokom kampanje, Petri je uspjela dobiti snažan i direktan mandat od glasača u njenoj izbornoj jedinici. 

Petri je više puta pozivala AfD da usvoji umjereniji stav kako bi ta stranka poboljšala svoju političku budućnost, te se susrela s otvorenim neprijateljstvom drugog čelnika Joerga Meuthena, suosnivača Aleksandera Gaulanda (Alexander), te vodeće kandidatkinje Alis Vidl (Alice Weidel).

Meuthen je javno ohrabrivao Petri da napusti stranku nakon što je bijesno napustila konferenciju za medije tokom koje je obznanila svoju raniju odluku da se ne pridruži parlamentarnoj grupi. 

Markus Precel (Marcus Pretzell), regionalni čelnik AfD-a u pokrajini Sjeverna Rajnja-Vestfalija i Petrin suprug, također je najavio da će napustiti stranku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.