GLOBUS

Gori jedno od najvećih skladišta municije u Ukrajini: Odjekuju eksplozije, naređena evakuacija, zatvoren i vazdušni saobraćaj

Avaz.ba

27.9.2017

Na zapadu Ukrajine u skladištu municije sinoć je izbio požar koji je prouzrokovao zatvaranje vazdušnog prostora u krugu od 50 kilometara, kao i evakuaciju stanovništva.

Požar je uzrokovao niz eksplozija topovskih granata u tom skladištu, dvadesetak kilometara udaljenom od centra Vinica (370.000 stanovnika), rekao je portparol policije Jaroslav Trakalo, a prenosi Ukrajinska Pravda.

U skladištu municije u Kalilnovki nalazi se 188.000 tona municije, uključujući rakete za višecijevne bacače raketa "smerč", "uragan" i "grad", na području od 60 hektara.

- Vazdušni prostor je zatvoren u krugu 50 km oko zone požara - objavio je na Fejsbuku Jurij Lavrenjuk, pomoćnik ukrajinskog ministra za infrastrukturu.

Za sada je započeta evakuacija mjesta Kalinovke, gdje se nalazi skladište, kao i nekoliko obližnjih sela. Po ljude su počeli da dolaze autobusi, a situacija je krajnje haotična.

Ukrajinska tv stanica "112" je javila da je u jednoj sekundi bilo i pet do šest eksplozija. Kako javlja RSE, svjedoci tvrde da se detonacije mogu čuti čak i u 260 kilometara udaljenom Kijevu.

Kako prenosi Tas s, 1.255 ljudi je angažirano u naporima da se situacija stavi pod kontrolu. Ta zona je, također, zatvorena za željeznički i putnički saobraćaj. Zamjenik ukrajinskog ministra informiranja Dmitro Zolotukin vjeruje kako je uzrok požara nesretan slučaj, ali Zorjan Škirjar, savjetnik tamošnjeg ministra policije uvjeren je da je riječ o ruskoj sabotaži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.