GLOBUS

Da li ste znali da predsjednik Katalonije ne navija za Barcelonu

Avaz.ba

2.10.2017

Karles Puidžemon (Carles Puigdemont) trenutno je čovjek o kom se najviše priča u Evropi. Lider Katalonije je proglasio pobjedu ideje nezavisnosti na jučerašnjem referendumu koji Madrid ne priznaje, a na kome je 90 posto prebrojanih listića označeno sa "da".

Rođen u velikoj porodici u gradu Amer, provincija Đirona, Karles je drugi najstariji od osmoro braće. Roditelji su imali porodični posao proizvodnje peciva, ali su imali i političku pozadinu jer su njegov pradjed, a potom stric bili gradonačelnici tog grada.

Sa 16 godina bio je reporter za lokalni “Diari de Girona”, a uglavnom je bio zadužen za praćenje fudbala. Upisao je katalonsku filologiju na Univerzitetu Đirona, ali je napustio prije diplomiranja I počeo da radi kao novinar. 

Karijeru je počeo u lokalnom listu "El Puntu" gdje je kasnije postao glavni urednik, a radio je i za "Presenciu".

Posvetio se 1988. skupljanju pomena Katalonije u međunarodnoj štampi I taj materijal je kasnije pretvorio u publikaciju “Kata..šta? Katalonija u očima strane štampe”.

Aktivno je učestvovao i u organizaciji podrške katalonskim nacionalistima uhapšenim u čuvenoj “Operaciji Garson”, kada su se pripadnici jedne od nacionalističkih organizacija sumnjičili da će probati da iskoriste Olimpijske igre 1992. u Barseloni da promovišu da Katalonija organizuje igre, a ne Španija i tako popularizuju to pitanje. 

Devedesetih je putovao po Evropi gdje je radio na inovacijama u novinarstvu, pa je kasnije osnovao Katalonsku novinsku agenciju i bio njen direktor od 1999. do 2002. godine, prenosi portal Vijesti.me. 

Potom je otišao da bi bio direktor Doma kulture u Đironi, a osnovao je i katalonski sedmičnik na engleskom jeziku Catalonia Today.

Puidžemona samog opisuju kao pozicioniranog ideološki bliže lijevom centru. 

Ozbiljnu političku karijeru počinje 2006. godine kada je izabran za potpredsjednika lokalnog parlamenta, a pet godina kasnije postaje gradonačelnik Đirone. Kandidovao se i 2007. ali tada nije uspio ono što jeste 2011. kada je prekinuo 32-godišnju dominaciju Socijalističke partije Katalonije u tom gradu. 

Tokom mandata je kritikovan da nije prisutan dovoljno u dnevnom životu, I da previše vremena provodi u Barseloni. Sa druge strane, hvaljen je jer je jedan od najzaslužnijih što je ubijedio da se kultna serija “Igra prestola” snima upravo u Đironi, a finansirao je i arhiviranje vrijedne kolekcije Raela Santosa u kojoj su radovi Pabla Pikasa i Žuana Mira.

On je prvi predsjednik Katalonije koji je odbio da položi zakletvu na vjernost španskom ustavu i trenutnom monarhu Felipeu Šestom. 

Pudždemon je poliglota i priča pet jezika uključujući engleski, francuski i rumunski. Oženjene je rumunskom novinarkom Marselom Topor i imaju dvije kćerke. Poznat je po tome što je veliki fan novih tehnologija i podržavalac društvenih mreža. Na Twitteru ima više od 300 hiljada pratilaca. 

Kao mlađi je doživio stravičnu saobraćajnu nesreću kada je svojim automobilom udario u kamion i jedva preživio, ali i dalje ima vidljiv ožiljak.

Veliki je prijatelj sa Đoanom Laportom, bivšim predsjednikom Barselone, ali je poznato da je veliki fan Đirone koja je ove godine prvi put u istoriji postala prvoligaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.