GLOBUS

Sjevernokorejski predstavnik u UN: Sankcije povećavaju našu budnost i hrabrost

R. B.

3.10.2017

Izaslanik Sjeverne Koreje u UN u utorak je optužio Sjedinjene Države da rade na blokiranju ekonomskog razvoja i osudio sankcije nametnute siromašnim zemljama radi - uništavanja moderne civilizacije -.

Ambasador Ja Song Nam rekao je da će Sjeverna Koreja izdržati udarac sankcija i nastaviti "na putu izgradnje socijalističke moći u duhu samopouzdanja i razvoja".

Song Nam je govorio u raspravi na Generalnoj skupštini, koja se fokusirala na globalne razvojne ciljeve UN-a koji imaju za cilj iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2050. godine, unaprijediti zdravlje i promovisati obrazovanje. prenosi AFP.

"SAD se pridržavaju nuklearnih prijetnji bez presedana i ucjene ekonomskih sankcija i blokade, da nam uskrate prava na postojanje i razvoj, ali to samo rezultira našom oštrijom budnošću i većom hrabrošću", rekao je Ja Song Nam.

Sjedinjene Države su naporno radile u Vijeću sigurnosti UN da nametnu nedavne sankcije Sjevernoj Koreji, kako bi kaznile Pjongjang zbog nuklearnih i raketnih testova, podsjeća AFP. 

Vijeće je u avgustu suspendovalo izvoz uglja i drugih minerala iz Sjeverne Koreje, a prošlog mjeseca zabrana je proširena na izvoz tekstila sjevernokorejskim gazdinstvima, a također je ograničio izvoz nafte.

Vašington je jednostrano uveo sankcije za firme koje posluju sa Sjevernom Korejom. 

Da bi se postigli razvojni ciljevi UN-a, "moramo odmah ukloniti visoko podignute ruke Sjedinjenih Država, uključujući sankcije koje su nametnute zemljama u razvoju", rekao je Ja Song Nam..

Mjere SAD-a "pokušavaju uništiti modernu civilizaciju i uroniti ovaj svijet u srednjovijekovnu tamu", rekao je on. 

Prema podacima UN-a, oko 70 posto stanovništva Sjeverne Koreje nema osnovne usluge i pati od nedostatka hrane, dijelom zbog suše, poplava i klizišta koji su uništili poljoprivredu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.