GLOBUS

Bugarska i Poljska traže zajedničko rješenje za evropske sigurnosne izazove

Fena

6.10.2017

Bugarski predsjednik Rumen Radev je u Varšavi, govoreći na konferenciji za novinare s poljskim kolegom Andržejom Dudom, ocijenio da u pogledu sigurnosti obje zemlje imaju apsolutnu saglasnost da se Evropa suočava s brojnim izazovima kako iznutra, tako i izvana, javlja agencija BTA.

Kada su u pitanju prijetnje Evropi, terorizam i migrantska kriza, oba šefa država imaju jasne pozicije. 

-To je problem koji zahtijeva zajedničko rješenje koje mora imati u vidu suverenitet država i garancije za njihovu sigurnost - rekao je Radev.

On je zahvalio Poljskoj za bezuvjetnu podršku bugarskom članstvu u Šengenu.

- S obzirom na to da je Bugarska ispunila sve tehničke uvjete još 2011., mislim da nije uredu da ne bude član Šengenske zone - rekao je Radev.

Također je zahvalio domaćinima za podršku kroz Fronteks (Frontex), u zaštiti vanjskih granica EU. Istakao je da vanjske granice EU nisu samo granice Bugarske, Grčke, ili Italije već zajedničke evropske granice te je solidarnost neophodna u pružanju podrške ovim državama.

Uz to, Radev je zahvalio na podršci za upravljanje migracijama i borbi protiv trgovine ljudima.

U Varšavi je otvoren i bugarsko-poljski poslovni forum tokom posjete Radeva. Prisustvuju mu predstavnici više od 170 poljskih i 55 bugarskih kompanija. Prošlogodišnji izvoz Bugarske u Poljsku premašio je 585 miliona eura, a ukupna trgovinska razmjena iznosila je 1,6 milijardi eura. Tokom foruma potpisano je niz ugovora između kompanija u različitim sektorima, između ostalih o izvozu bugarskog meda, proizvodnji i popravci željezničke opreme, proizvodnji mesa i mlijeka, prenosi BTA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.