GLOBUS

Želite kuću: Ovdje je možete dobiti za jedan euro, ali ima jedan uvjet

Express.hr

6.10.2017

Nije "Opera za tri groša", nego je simbolična cijena čak triput niža – jedan euro. I to za vilu u jednom od razvikanih, umjetnički milion puta opjevanih pitoresknih talijanskih gradića. Riječ je o planu tri talijanska grada kojim žele spriječiti da njihova mjesta u doglednoj budućnosti ostanu bez stanovnika i da ih se izbriše kao toponime, kao administrativne činjenice, da ih se izbriše s geografskih karata. 

Neke se nekretnine nude čak i za nula (0) eura, no to doista ne mijenja na dojmu. Uvjet je samo jedan; kupac se mora obavezati da će poklonjenu nekretninu obnoviti, i to tako da će u nju investirati najmanje 25.000 eura, piše Express.hr.

Nije to bez veze. Kupci neće dobiti renesansne dvorce s ilustracija turističkih reklama, nego ruševne zgrade koje treba spašavati od potpunog kolapsa. Ili koje u najboljem slučaju nisu pogodne za stanovanje čak niti kućnih ljubimaca. No, još uvijek je riječ o fascinantnim tradicionalnim građevinama na prekrasnim mediteranskim lokalitetima.

Neki su se iz cijele Evrope već i odazvali pozivu, a njihova iskustva kažu da su nekretninama koje su dobili besplatno, vrijednosti nakon obnavljanja porasle najmanje tri puta. Uz to, sva je prilika da bi tim nekretninama vrijednost mogla skočiti još i višestruko ukoliko se ulagaču posreći da mjesto u kojem si je obnovio dom iz snova, živne, da prestane biti nedođija Bogu iza nogu.

Ova mjesta tokom dugog niza godina demografski su stradavala iz niza razloga; nezaposlenost, prirodne katastrofe, neka su opustjela još onomad kad više nisu mogla podnijeti napade pirata. Među istaknutijim gradićima koji se koliko toliko oporavljaju na ovaj način su Gangi na Siciliji, Carrega Ligure u Pijemontu i Lecce nei Marsi u Abruzzu.

Prekrasni Gangi danas ima samo 7500 stanovnika i otprije dvije godine nastoji na ovaj način pronaći nove vlasnike za 100 zgrada. Preostalo ih je još podosta, nekoliko desetaka, po ovim uvjetima. Ovakve kuće poznajemo širom Dalmacije i Istre; oko 100 metara četvornih na dvije etaže, izgrađene su od kamena u 19. stoljeću, neke su i starije, a izvorno su u prizemlju bile smještene domaće životinje, dok su na spratu živjele porodice.

Gangi je prema predaji jedino mjesto u Evropi na kojem je neko nekoć tvrdio da mu se ukazao lično Duh sveti. Mjesto koje je izvorno nastalo kao naselje starogrčkih kolonizatora, još početkom 20. stoljeća imalo je skoro 20.000 stanovnika. A onda je krenuo masovni egzodus u Južnu Ameriku, najviše u Argentinu, gdje se dandanas mnogi sjećaju svojih dalekih korijena sa Sicilije.

Carrega Ligure je savršeno mjesto za one koji se najbolje osjećaju na svježem planinskom zraku. Danas praktično zubom vremena razorene kamene kuće nekoć su bili domovi poljoprivrednika i pastira. Zapravo nije riječ o samo jednom naselju, inače osnovanom još u 11. stoljeću ako ne i ranije, nego o kućama raštrkanima po pet dolina u nekoliko planinskih općina s prosječnom nadmorskom visinom od 1600 metara.

U Srednjem vijeku ovdje je život cvao. Ovdje je bio trgovački centar iznikao na sjecištu puteva trgovine solju, ovuda su prolazili redovnici i pustinjaci koji su tražili mjesto za meditativni mir, pa su usput počeli nicati i samostani. A danas...

Zaseok Reneuzzi, primjerice, nenaseljen je još od 70-ih kad su posljednji stanovnici ili pomrli od starosti ili odselili zato što im se više nije dalo da izolirani trpe hladne zime. Ovdje su kuće u prosjeku površine između 40 i 70 metara četvornih, zidovi su debeli i s malim prozorima kako bi što bolje držali toplinu, usto svaka kuća ima i komadić zemljišta ispred.

Ovdje se krije doista egzotična prošlost. Na poklon se nude bivši domovi davnih pastira, rudara, drovsječa i – razbojnika kojima je mjesto bilo utočište. I tako sve do 1915. kada je ovaj kraj pogodio snažan potres i time označio početak odumiranja ovog mjesta. Mjesto se danas nalazi usred nacionalnog parka i usred 600 godina stare bukove šume koja bi uskoro trebala doći pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska baština.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.