GLOBUS

Čavušoglu za normaliziranje odnosa sa Berlinom

( AFP)

Avaz.ba

7.10.2017

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) izrazio je želju za normalizacijom trenutno zategnutih odnosa sa Njemačkom, piše magazin "Spiegel".

- Nema razloga za probleme između Njemačke i Turske. Ako napravite korak prema nama, mi ćemo prema vama dva - naglasio je Čavušoglu.

On je istakao da će Turska biti spremna na rad sa političarem iz redova Zelenih Čemom Ozdemirom (Cem Özdemir), koji je turskog porijekla i oštar je kritičar Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan).

Analitičari navode da će Ozdemir najvjerovatnije biti u novoj koalicionim vlastima nakon izbora održanih prošlog mjeseca u Njemačkoj.

Čavušoglu je, istovremeno stao u odbranu nekih od najkontroverznijih izjava Erdoana.

On je Erdoanovo poređenje sadašnjeg njemačkog rukovodstva sa onima iz nacističkog perioda ocijenio kao odgovor na "njemačko neprijateljstvo".

Prošle sedmice je turski premijer Binali Jildirim (Binali Yıldırım) pozvao na otvaranje novog poglavlja sa Berlinom, ističući da odnosi moraju biti "popravljeni".

U Njemačkoj ima oko tri miliona stanovnika turskog porijekla.

Odnosi između dvije zemlje pogoršane su nakon Erdoanovog obračuna sa neistomišljenicima poslije prošlogodišnjeg vojnog udara jer su pojedini uhapšeni njemački državljani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.