GLOBUS

Ruska opozicija na mitingu zatražila od Putina da podnese ostavku

Fena

7.10.2017

Pristalice uhapšenog ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navalnija okupile su se u subotu u Moskvi, tražeći od predsjednika Vladimira Putina da podnese ostavku i pusti Navalnija da se kandiduje za izbore. 

Oko hiljadu Navalnijevih simpatizera okupilo se na Puškinovom trgu u centru Moskve i uzvikivalo "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina", izvještava Reuters.

Navalni, koji služi 20-dnevnu zatvorsku kaznu zbog kršenja pravila o javnom okupljanju, zatražio je da se ovaj miting u Moskvi i drugim gradovima širom Rusije poklopi s Putinovim 65. rođendanom.

Jedan od demonstranata je držao poster na kojem Putin nosi krunu i sjedi na gomili novčanica, dok ispod piše "Sretan rođendan, ti mali lopove!"

Drugi su nosili primjerke ruskog ustava i postere na kojima se objašnjava njihovo pravo na demonstracije, a neki su mahali ruskim zastavama.

Očekuje se da će se Putin, koji dominira ruskom političkom scenom već skoro 18 godina, kandidirati u martu za svoj četvrti mandat.

Navalni se također nada da će se kandidirati, unatoč tome što ga je centralna izborna komisija proglasila nepodobnim zbog uslovne zatvorske kazne za koju on tvrdi da je politički motivirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.