GLOBUS

Mej dobila savjet o ostanku u EU?

( AFP)

Srna

8.10.2017

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) nalazi se pod pritiskom da javnosti predstavi tajni pravni savjet o zaustavljanju Brexita prije kraja 2019. godine ukoliko poslanici procijene da je promjena stava u nacionalnom interesu, piše britanski dnevnik "Guardian".

Poznati advokat DŽesika Simor (Jessica Simour)iz komore "Matriks" čije je sjedište u Londonu i Ženevi i sastavljena je od brojnih stručnih pravnih zastupnika pisala je Mejovoj i od nje je zatražila da na osnovu Zakona o dostupnosti informacija objavi pravni savjet.

Simorova je istakla da su joj "dva dobra izvora" rekla da je Mejova dobila savjet "da Britanija može povući Član 50 Lisabonskog ugovora bilo kad prije 29. marta 2019. godine što bi rezultiralo ostankom te zemlje u evropskom bloku prema sadašnjim, pogodnim uslovima".

Vijest o tajnom pravnom savjetu objavljena je u vrijeme kada u Britaniji vlada sve veća zabrinutost da razgovorima između Londona i Brisela prijeti katastrofa.

Pozivi premijeru da objavi pravni savjet usljedio je nakon saopštenja Vlade da je Bregzit sada nemoguće zaustaviti i da će poslanici morati da biraju između dogovora sa Briselom, čak iako je loš po London, ili bez ikakvog dogovora.

Britanski dnevnik ukazuje i na to da sve veće nezadovoljstvo vlada među proevropskim poslanicima i unutar poslovne i pravne zajednice zbog vladinog "kamikaza" pristupa pregovorima sa Briselom.

Zabrinutost zbog nedostatka fleksibilnosti dodatno je intenzivirana nakon konferencije Konzervativne stranke u Mančesteru i govora Mejove. Evropski lideri su nakon toga počeli da izražavaju sumnju u to da li ona ima dovoljno političkog autoriteta za napredak pregovora ka dogovoru sa zadovoljavajućim ishodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.