(Foto: AFP)

Kim Jong-un: Atomsko oružje je garant suvereniteta Sjeverne Koreje

Autor: Srna
08.10.2017 09:36
A
A
A

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je da je nuklearno naoružanje te zemlje "moćno sredstvo" koje garantira suverenitet te države, samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trumps) izjavio da će "samo jedna stvar uroditi plodom" u rješavanju problema sa Pjongjangom.

Tramp nije precizirao šta je sugerisao ali njegovi komentari ukazuju na to da na umu ima vojnu akciju.

U svom govoru pred Centralnim komitetom vladajuće Komunističke partije Kim jong Un je pomenuo "komplikovanu međunarodnu situaciju".

- Sjevernokorejsko nuklearno naoružanje moćno su sredstvo koje čvrsto čuva mir i bezbjednost Korejskog poluotoka i sjeverozapada Azije - rekao je Kim Jong-un, prenosi sjevernokorejska agencija KCNA.

U proteklih nekoliko sedmica, Sjeverna Koreja je ispalila dva projektila preko Japana i izvršila je šestu nuklearnu probu i vrlo brzo napreduje ka svom cilju razvoja rakete sposobne za nošenje nuklearne glave sa dometom do kopnenog dijela SAD.

Član Komisije za spoljne poslove ruske državne Dume Anton Morozov je po povratku iz posjete Pjongjangu izjavio da se Sjeverna Koreja upravo priprema za lansiranje sličnog projektila.