GLOBUS

Premijer Albanije Edi Rama za bečki Der Standard: EU nije fer prema Albancima

Rama: Proširenje nije među prioritetima EU

S. N.

8.10.2017

Premijer Albanije Edi Rama dao je veliki intervju bečkom dnevniku Der Standard.

U njemu, uz ostalo, zamjera Evropskoj uniji zamjera što pregovori o pristupanju Albanije još nisu počeli.

Stalne promjene

- Sa EU se nikad ne zna, jer se kod njih stalno mijenjaju pozicije i uslovi. Bilo nam je rečeno da će pregovori početi kad izvršimo reformu ustava. Pa smo mi promijenili ustav, ali pristupni pegovori nisu započeti. Onda nam je rečeno da je zakon o komisiji za filtriranje bitan. Potom nam je kazano da su izbori važni, da bi smo mogli da startujemo. Sad smo mi sve to odradili, pa ćemo vidjeti. Može biti slijedeće godine, kad Vijeće EU da pozitivno mišeljenje, ali može biti i da se ne desi ništa. Proces proširenja je uvijek nefer i za države postao manje predvidiv. Pri tome se ne radi o Albaniji, nego se radi o Evropi, samoj po sebi - rekao je Rama.

Upitan da li je osnovan strah da bi Balkan mogao biti primljen kao region u EU, "iz nužde", a ne zbog provedenih reformi, albanski premijer je odgovorio da ne želi svjedočiti odustajanju od principa .

- Ne vjerujem da će EU to učiniti. Jer, to je važno da bi se države i stvarno poboljšale. Kroz EU intergacije možemo modernizirati naše zemlje i izgraditi institucije. Ali, i sama EU mora se refomirati. Siguran sam da će ponovo uspostavljena osovina između Berlina i Pariza to promovirati. Slažem se i sa francuskim predsednikom Emauelon Makronom (Emmanuel Macron) da trebamo imati različite brzine. Jer, ako na kraju hoćemo jednu fleksibilnu i funkcionirajuću EU, onda moramo da idemo naprijed a ne da sve završavamo po principu konsenzusa - rekao je Rama.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje promjenu kursa u politici proširenja, Rama nije štedio rijeli kritike.

- Ne očekujem. Nije problem šta Evropa kaže, nego što čini. U našem slučaju je totalno nefer, jer mi smo NATO država, a Crna Gora je tek ušla u NATO. Sem toga smo u oba odlučujuća poglavlja, 23 i 24, daleko ispred Crne Gore. I Srbija tek mora provesti reforme koje smo mi već proveli.

Fantastično je što Srbija i Crna Gora već pregovaraju. Samo je ipak nefer, što mi ne pregovaramo! Ne razumijem taj nevjerovatni strah evropskih vođa, koji stalno pomijeranje početka pregovora povezuju sa sopstvenim izborima ili nevoljnošću javnog mnijenja. To je suludo! Ovakvo ponašanje bih možda i mogao razumjeti, kada bi se radilo o samom učlanjenju, ali ovdje se radi o pregovorima. Oni su tek nešto što nama omogućava da brže idemo napred, a što njima ne može nikako škoditi - rekao je on.

Veliki apsurd

Rama je dodao i da se jasno vidi otezanje procesa proširenja.

- Neki me pitaju da li su te evropske vođe uopće o tome i razmišljale. Ili se radi o tome da je proširenje duboko na listi prioriteta i zbog toga slušaju samo šta im kažu službenici ili savjetnici. Pri tome je stvar politički potpuno jasna. Mogli bi da kažu: mi pregovaramo sa svih 6 država na Balkanu i bit ćemo vrlo oštri pa neće biti učlanjenja dok svi ne budete spremni.

No, apsurdno je reći: vi ste kandidat za članstvo, ali mi ne pregovaramo sa vama. To je kao kad bi ste kazali: hoćemo da se ženimo i udajemo, ali nećemo da pričamo o svadbi - izjavio je albanski premijer za Der Standard.

Najavio je i veliku reformu pravosudnog sistema te države i ustvrdio da će veliki broj sudija i tužilaca ostati bez posla jer su korumpirani.

Na reformi je rađeno gotovo 10 godina uz tijesnu koordinaciju SAD i EU.

Rama je odbacio i špekulacije o stvaranju "velike Albanije", a nije krio nervozu zbog pitanja u kojima je problematiziran njegov odnos s Albancima van Albanije, posebno u Makedoniji. Zbog toga su odnosi Skoplja i Tirane bili jako zategnuti u jednom momentu

- Vi radite interviju samnom ! Ako imate pitanja za njih, onda morate njih pitati. Ja neću odgovarati za njih - jedan je od Raminih odgovora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.