GLOBUS

Avramapulos hvali graničnu saradnju Slovenije i Hrvatske

Fena

10.10.2017

Evropski povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramapulos (Avramopoulos) pohvalio je u Ljubljani saradnju Slovenije i Hrvatske na kontroli ilegalnih migracija i nadzoru saobraćaja na granici, ne želeći komentirati mogućnost da Slovenija iz svojih razloga uspori ulazak Hrvatske u Šengenski prostor.

Glavna tema njegovog razgovora s ministricom unutrašnjih poslova Vesnom Gjerkeš-Žnidar bile su promjene šengenskog pravilnika, koje je krajem septembra predložila Evropska komisija, a kojima Slovenija nije zadovoljna jer predviđaju mogućnost produženih kontrola unutrašnjih granica u Šengenu zbog sigurnosnih rizika. 

Slovenija se u načelu ne protivi mogućnosti takve kontrole, ali drži da su kriteriji za to prelabavi, a nadzor na graničnim prijelazima koje je uvela Austrija nepotreban, kazala je nakon razgovora slovenska ministrica. 

Prema njenim riječima ove godine je u Sloveniju vraćeno samo 27 migranata koji su ilegalno prešli u susjednu državu, dok je povećan broj ilegalnih prelaza s Hrvatskom koja nije u Šengenskom prostoru, prenosi Hina.

Avramopulos je na konferenciji za novinare kazao da je Slovenija ključna država za čuvanje vanjske šengenske granice, ali da je saradnja Slovenije i Hrvatske u kontroli graničnog režima dobra, što je po ocjeni slovenske ministrice omogućilo i to što hrvatska policija sada koristi i podatke iz evropskog šengenskog informacijskog sistema kako bi se pripremila za ulazak u Šengensku zonu. 

Na pitanje novinara kako komentira neke najave da će Slovenija zbog bilateralnih pitanja blokirati ulazak Hrvatske u Šengenski prostor, Avramopulos je kazao da o tome ne zna ništa.

Uvjeren sam da do toga neće doći, jednom kad Hrvatska ispuni uvjete. U Evropskoj uniji ne smijemo dopustiti da granice budu razlog za sporove među državama - kazao je Avramopulos kojeg je prilikom posjeta Ljubljani primio i premijer Miro Cerar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.