GLOBUS

Jildirim upozorio na nove sankcije Kurdistanu

Srna

10.10.2017

Ankara, Bagdad i Teheran mogli bi da uvedu nove sankcije iračkom Kurdistanu u vezi s nedavnim referendumom o nezavisnosti autonomne pokrajine na sjeveru Iraka, izjavio je premijer Turske Binali Jildirim (Yildirim).

On je podsjetio da je u sjevernom Iraku održan nezakonit referendum i napomenuo da sankcije nisu usmjerene protiv kurdskog stanovništva, već da su one odgovor na neodgovorne postupke kurdskih vlasti.

Ne suprotstavljamo se kurdskom stanovništvu, već neodgovornim postupcima Vlade na sjeveru Iraka. Prekinuli smo vazdušne veze sa tom regijom i zaustavili emitovanje njihovih televizijskih kanala - rekao je Juldirim.

Naveo je da, ukoliko se regionalne vlasti iračkog Kurdistana ne urazume, vlasti u Ankari će se sastati sa predstavnicima Iraka i Irana, kako bi donijeli dalje odluke o Kurdistanu, prenosi Sputnik.

Na referendumu održanom 25. septembra više od 90 posto stanovništva autonomne pokrajine na sjeveru Iraka je podržalo otcjepljenje iračkog Kurdistana od centralne vlasti u Bagdadu.

Iračke vlasti su referendum proglasile nezakonitim, dok su Ankara i Teheran kritikovali provođenje referenduma, zbog straha da bi takav postupak mogao ojačati "osjećaj separatizma" među Kurdima u Turskoj i Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.