GLOBUS

Vladi u Madridu nije jasno: Je li Katalonija proglasila nezavisnost?

Avaz.ba

11.10.2017

Premijer Španije Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) najavio je da će prije bilo kakvih razgovora sa zvaničnicima Katalonije formalno zatražiti zvaničan i konkretan odgovor na pitanje da li je Katalonija već proglasila nezavisnost ili nije.

Portparolka katalonskih vlasti rekla je da je Karles Pudždemon (Carles Pudgemont) potpisao Deklaraciju o nezavisnosti koja ima "simbolički značaj", ali je potpuno razjašnjenje neophodno da bi Madrid povukao sljedeći korak.  

Kako je rekao Rahoj, to je prvi uslov za bilo kakve dalje odluke ili "neke mjere koje bi mogle da se pokrenu u skladu sa članom 155 Ustava Španije".

Podsjetimo, Pudždemon je u napetom danu u Barceloni objavio da prihvata "mandat naroda" za otcjepljenje od Španije, ali je od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspendira, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Ipak, prostor za jednoglasno proglašenje nezavisnosti je i dalje otvoren, dok se Madrid uzda u ustavne odredbe, među kojima je jedna od ključnih ona iz člana 155, koji daje ovlasti vladi da pribjegne svim mjerama potrebnim da se očuva integritet države, prenosi B92.net. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.