GLOBUS

Ko je Erdoanova supruga Emina: Odbila je da se pokrije, pokušala se ubiti, a onda je šokirala svijet...

Avaz.ba/Kurir.rs

11.10.2017

U zvaničnu posjetu Srbiji stigao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), koji je poveo i suprugu Eminu. Dok se o njemu manje-više sve zna, informacija o prvoj dami Turske ima daleko manje, piše Kurir, koji donosi opsežan tekst o Emini Erdoan (Erdogan). 

Erdoanova supruga, s kojom je u braku već 40 godina, u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsjednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog naslijeđa, nije dobro podnijela stajling Emine Erdoan. Tačnije, riječ je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdoan da je nosila hidžab tokom putovanja u inozemstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vijesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Emina Erdoan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kojem je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emina je rođena u Uskudaru. Arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petero djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njenih godina.

Emina je u jednom od rijetkih intervjua priznala da je to jako teško podnijela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopće muslimanske žene u svijetu.

Budućeg supruga upoznala je na skupu podrške "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a vjenčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvijek nosi hidžab.

Za Erdoana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom djevojkom, što Emina nije htjela.

- Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh - rekla je pomenuta spisateljica Juksel.

Emina i Redžep Tajip imaju četvero djece, dvije kćerke i dva sina.

Preživjela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdoan je četiri mjeseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja vjerske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.