GLOBUS

Šta krije supervulkan koji može cijelu planetu gurnuti nestanak: Mislili smo da od prvih aktivnosti do erupcije prolaze hiljade godine, ali...

Avaz.ba

12.10.2017

Jedan od najvećih svjetskih supervulkana nalazi se ispod američkog nacionalnog parka Yellowstone. Riječ je o izuzetno moćnom vulkanu koji bi odjednom mogao izbaciti i do 1000 kubičnih kilometara stijena i pepela, što bi bilo dovoljno da većinu SAD-a prekrije debelim slojem pepela, ali i gurne cijeli planet u "vulkansku zimu", piše Shannon Hall za New York Times.

Posljednja erupcija ovog supervulkana dogodila se prije 631.000 godina, a kad će biti sljedeća nemoguće je predvidjeti. Yellowstone pritom nije i jedini podzemni supervulkan na Zemlji, a prema procjenama naučnika naš planet svakih 100.000 godina zatrese po jedna "supererupcija".

Kako bi barem otprilike mogli procijeniti kada je na redu nova erupcija supervulkana, koja bi nesumnjivo izazvala katastrofu, naučnici su počeli secirati historiju Yellowstonea. Ono što su saznali jest da se sile koje pokreću ove rijetke, ali katastrofične događaje, kreću znatno brže nego što se prije smatralo.

Naime, prema prvim dokazima, koji su nedavno bili predstavljeni na konferenciji vulkanologa, posljednja erupcija Yellowstonea bila je pokrenuta kad je nova magma ušla u sistem vulkana nekoliko desetljeća prije erupcije. S obzirom da su prethodne procjene govorile da su između ulaska nove magme i erupcije protekli mileniji, jasno je da se radi o dramatičnoj razlici.

Do tog je zaključka došao tim sa Univerziteta Arizona State, među njima i postdiplomska studentica Hannah Shamloo, čija je disertacija bila jedan od "motiva" za istraživanje Yellowstonea.

- Očekivali smo da se određeni procesi odvijaju hiljadama godina prije erupcije - rekla je mentorica gospođe Shamloo, geologinja Christy Till.

Ovako kratak vremenski period između prvih aktivnosti unutar vulkana i erupcije su u geološkim razmjerima tek treptaj oka. Zbog toga naučnici tek sada polako shvataju koji su uvjeti izazvali supererupcije do kojih bi moglo doći za vrijeme jednog ljudskog života.

- Šokantno je koliko malo je vremena potrebno da tihi vulkanski sistem dođe do ruba erupcije - rekla je gospođa Shamloo, koja je ipak naglasila da će naučnicima trebati još vremena da preciznije otkriju koliko vremena treba proći od prvih aktivnosti do erupcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.